Bokashi!

Even voorstellen: mijn naam is Jan Blankendaal van het gelijknamige loonbedrijf op de Spierdijkerweg 97 te Spierdijk. Ik werk al zo’n 35 jaar in de agrarische sector en heb in mijn jeugd ook op de knieën bollen gerooid. In al die jaren heb ik de bodemstructuur achteruit zien gaan ondanks de voortschrijdende mechanisatie. Ik denk dat we teveel TEGEN de natuur in hebben willen werken en dat het nu tijd wordt om de natuur VOOR ons te laten werken. Met Bokashi, de bodemverbeteraar voor de bodembiologie, zou dit een kans kunnen krijgen.

Vier jaar geleden werd mijn interesse gewekt door een artikel in een vakblad over bokashi. Na enige tijd ben ik naar een info dag in Overijssel geweest. Daar ben ik er van overtuigd geraakt dat dit de goede weg is naar een gezondere bodem-, dier-, en daardoor ook mensgezondheid. Omdat de stofwisseling in het lichaam van de mens en dier overeenkomt met die van de bodem. Geleerden maken bekend dat tegenwoordig de conditie van de bodem 30% van zijn vermogen levert, zeker m.b.t. waterbergend en droogte resistentie vermogen, dit moet dus beter kunnen.

Wat is Bokashi?

Het Japanse woord voor ‘Goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi is een geweldige manier om organische reststromen om te zetten in een rijke bodemverbeteraar. Het sleutelwoord bij dit proces is fermentatie. Door onze BB Bodem (Effectieve micro-organismen) en Oergesteentegranulaat toe te voegen aan het organisch materiaal, en het vervolgens anaeroob (zonder zuurstof), 8-10 weken te laten fermenteren, creëer je het waardevolle product: BOKASHI!

Waarom Bokashi?

 • Structuur van de bodem verbetert
 • Geen CO2 verlies in het proces
 • Energie in het product blijft behouden
 • In het product vormen zich nieuwe vitaminen, aminozuren en antioxidanten
 • Humusopbouw wordt gestart
 • Na drie weken volledig opgenomen in de bodem
 • Onkruidzaden kiemen niet meer
 • Groei pathogene bacteriën en schimmels stopt
 • Nuttige toepassing van organische afvalstoffen

Door de toepassing van Bokashi op teeltgronden, voeden we het bodemleven en activeren we de bodembiologie. Hiermee wordt de lokale mineralen kringloop rondom het agrarische bedrijf gesloten.

  Heeft u vragen?

  Vul het onderstaande formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

  Bokashi